Reklama
Reklama

Katarzyna Bosacka przestrzega ludzi przed jedzeniem z grilla. Powinni na to uważać

Katarzyna Bosacka wypowiedziała się na temat, który podczas majowego weekendu bardzo interesuje wielu Polaków. Jak jeść zdrowo w czasie grillowania? Na co zwrócić uwagę? Który grill wybrać, by uniknąć negatywnego wpływu na zdrowie? Ekspertka od żywienia nie przeszła obok tematu obojętnie.

Katarzyna Bosacka o jedzeniu z grilla. Wyznała prawdę

Katarzyna Bosacka znana jest z takich programów, jak "Wiem, co jem i wiem, co kupuję", "EkoBosacka" i "Bosacka daje radę". Od lat wiele mówi o zdrowym żywieniu, przez co dla swoich odbiorców jest autorytetem w tej dziedzinie. Tym razem ekspertka zabrała głos ws. grillowania, na które w majowy weekend decyduje się wielu Polaków.

Bosacka w rozmowie z Super Expressem zaczęła od porady dotyczącej tego, jaką kiełbasę wybrać, a jakiej lepiej unikać.

Ta kiełbasa jest najlepsza na grilla? Katarzyna Bosacka zapewnia

"Najlepszą kiełbasą na grilla jest biała surowa, o krótkim składzie, bez konserwantów. Kiełbasy zawierające konserwanty E250 i E251 (azotyn i azotan sodu) nie są przez dietetyków i naukowców zalecane na grilla. W trakcie grillowania kiełbasy, która zawiera te konserwanty, a jest to znakomita większość kiełbas, polecanych na naszym rynku na grilla, powstają rakotwórcze nitrozoaminy" - mówiła ekspertka.

Niestety, jak zauważyła - wiele produktów pozornie doskonałych na grilla... ma okropny skład.

"Gotowe, zamarynowane mięsa na grilla są szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale mogą mieć paskudny skład - wypełniacze i zagęstniki, fosforany, zatrzymujące wodę, by mięso było cięższe, sztuczne barwniki itp. Marynata może też maskować niezbyt dobrą jakość i świeżość mięsa. Poza tym każdy z nas ma inny smak, nie wiadomo, czy akurat ta mieszanka przypraw nam zasmakuje. No i cena. Produkty gotowe zwykle są znacznie droższe" - opowiadała w tej samej rozmowie.

Reklama

Na grillu nie tylko mięso. Katarzyna Bosacka ma pewność

Bosacka podkreśliła, że na grillu może znaleźć się nie tylko mięso.

"Grillować możemy niemal wszystko: warzywa, sery, ryby, pieczywo i mięso. Ważna jest obróbka - na metalowych tackach wielorazowego użytku, powoli, na niewielkim żarze" - tłumaczyła.

Okazuje się, że pułapki czyhające na grillujących znajdują się nie tylko na talerzach. Nawet grill może mieć negatywny wpływ na zdrowie ludzi. Bosacka wyjawiła, że według badań najlepszy jest elektryczny, a później gazowy. Tradycyjne zajmują ostatnie miejsce w rankingu.

“Ważna jest też rozpałka - najlepiej, by była ekologiczna - oraz rodzaj opału. Węgiel będzie zdrowszy niż brykiet, bo brykiety są klejone żywicami epoksydowymi, które podczas spalania uwalniają szkodliwe substancje" - podsumowała.

Weźmiecie wskazówki pod uwagę?

Czytaj też:

Bosacka dopiero się rozwiodła, a już otwarcie przekazuje takie wieści. "Zawsze jest przestrzeń na nowy związek"

Nagły zwrot w życiu Katarzyny Bosackiej. Miesiąc po rozwodzie przekazała fanom takie wieści

Sekrety sylwetki Bosackiej wyszły na jaw. Szczupła talia zrobiła furorę na salonach

pomponik.pl
Dowiedz się więcej na temat: Katarzyna Bosacka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Polecamy